Στην χώρα της ντόπας

Ξαφνικά και ω τι σύμπτωσις λίγο πριν τους Ο.Α. μας έπιασε η αγωνία να ασχοληθούμε με το ντόπινγκ. Δεν θα κάνω θέμα, το ότι τα δελτία ειδήσεων εν μία νυχτί ξέχασαν το ασφαλιστικό, αλλά θα πρέπει να ενημερώσουμε τους κυρίους και τις κυρίες που ασχολούνται, ότι δεν υπάρχει αθλητής που να κάνει πρωταθλητισμό και να μην ντοπάρεται.

Κυρίως στα ατομικά αθλήματα. Τα λεφτά γύρω από ένα μετάλιο, ή μία διάκριση είναι τόσο πολλά και η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που και να ντοπαριστείς πολύ μπορείς και να μην σε βρει και κανένας. Για άλλη μία φορά, όμως, εμείς ασχολούμαστε με τα δείγματα και ξεχνάμε τις αιτίες.
Είναι τουλάχιστον αστείος όποιος υποστηρίζει ότι δεν ήξερε τι γινόταν τόσα χρόνια στην Άρση Βαρών. Ο Χρ. Ιακώβου είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έχει πιαστεί ντοπέ και όμως ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός. Στον στίβο, η χώρα μας παίρνει μετάλια στη ντόπα και όσοι δεν θυμούνται το πεσμένο… μηχανάκι του Κεντέρη, μπορεί να θυμούνται αθλητές που έκαναν μία μεγάλη επίδοση και μετά εξαφανίστηκαν. Κυρίως στα σπριντ και στα άλματα.

Ο μηχανισμός είναι ένας. Παίρνεις πολύ ντόπα, γίνεσαι τέρας, κάνεις ατομικές προπονήσεις σε μέρος που δεν σε βρίσκει κανείς και ξαφνικά την κόβεις για δύο μήνες. Γεμίζεις τον αθλητή με βιταμίνες και περιμένεις να καθαρίσει λίγο από τις ύποπτες ουσίες και τον κατεβάζεις στους αγώνες. Τρέχει, παίρνει το μετάλλιο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο κύριος πουθενάς και μετά ω του θαύματος τραυματίζεται και μένει εκτός για ένα δυο χρόνια…

Στην άρση βαρών τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Τους ντοπάρεις τους ντοπάρεις για τρία χρόνια. Κάνεις κρυφές προπονήσεις και δεν κατεβαίνεις σε αγώνες και όταν έρθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τους βάζεις να παίξουν. Μετά ως διά μαγείας εξαφανίζονται πάλι… Μέχρι να έρθουν οι επόμενοι Ο.Α.

Στα ομαδικά αθλήματα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Οι έλεγχοι γίνονται με ούρα και μόνο ένας ηλίθιος προπονήτης θα έβαζε τους αθλητές του να ντοπάρονται με ουσίες που ανιχνεύονται στα ούρα. Στις εξετάσεις αίματος, οι αθλητές ξαφνικά μαθαίνουν ότι ματαιώθηκε η προπόνηση και φεύγουν κατευθείαν για μονοήμερες διακοπές.
Τι μπορεί να γίνει για να σωθεί η χώρα μας από τα απανωτά κρούσματα ντόπινγκ; Να υπάρξει παιδεία γύρω από τον αθλητισμό (Σώθηκες τώρα…)

Οπότε, αφού δεν ήμαστε μάγκες να πάμε από τον ίσιο δρόμο, ας ησυχάσουμε και να μην βγάζουμε αστείες κραυγές αγωνίας…

 

κοντός
Advertisements

2 responses to “Στην χώρα της ντόπας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s